Een Cicero Award gewonnen!

Kroes-blog-cicero

Samen met Ank Bijleveld-Schouten heb ik vorig jaar de speech ‘Female Skills Make the Difference in 2012’ geschreven. Een pleidooi voor een meer evenwichtige man/vrouw-verdeling in leidinggevende posities. Tijdens de Ragan Speechwriting and Executive Communicators Conference, eind Maart in Washington DC, bleek dat deze speech een Cicero Award waard was in de categorie Diversity!

Op 16 april 2012 mocht Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld een lezing verzorgen voor de ‘Vrouwen van Nu’ in het Overijsselse Bathmen. Ik had al twee keer een speech voor een vrouwengroep geschreven, waardoor ik een goed basisverhaal had om op door te gaan. In het kort gaat haar speech over de noodzaak van volwaardige participatie van vrouwen in onze samenleving, de huidige situatie als het gaat om vrouwen in leidinggevende functies en over het belang om aan de slag te gaan met typische vrouwelijke valkuilen en kwaliteiten.

Persoon en onderwerp vallen samen
Het mooie van dit verhaal is dat Ank Bijleveld zelf het voorbeeld is van hoe je als vrouw in een topfunctie kunt functioneren. Voormalig speechschrijver Coby Hofland zou zeggen dat ‘persoon en onderwerp  helemaal met elkaar samen vallen’. Dan is het vervolgens dankbaar schrijven! Daarnaast is het verhaal volgens mij een leuke mix van anekdotes, cijfers en voorbeelden.

Jury
De jury bestond uit zes Amerikanen, waaronder Tom Rosshirt (speechschrijver van oud-president Clinton), aangevuld met een Deen en Annelies Breedveld (speechschrijver bij het ministerie van Defensie). Zij won in 2012 de Cicero Grand Award met een speech van generaal Peter van Uhm en in 2011 in de categorie Government met een speech van minister Eimert van Middelkoop.

Stimulans
Ik heb nu een paar keer de vraag gekregen ‘wat levert deze prijs op?’ In ieder geval wat materialen om aan mijn (digitale) muur te hangen. Daarnaast stimuleert het enorm om mijzelf verder te ontwikkelen als speechschrijver. Als tekstschrijver krijg ik energie van het ‘verder brengen van mensen met een missie’ en daar past het schrijven van speeches uitstekend bij.

In Amerika is deze prijs voor beste speeches al jaren een begrip. Amerika geldt sowieso als het mekka voor speechwriting. Speeches worden daar op waarde geschat als middel voor leiderschapscommunicatie. Belangrijke nieuwsfeiten of beleidswijzigingen worden groots neergezet in een lezing waaraan meerdere mensen in verschillende rollen heel hard aan werken. Zou dat ook voor Nederland in het verschiet liggen?

Meer informatie

koningWA3

Tijdens het kennismakingsbezoek van het koningspaar aan Flevoland en Overijssel op 19 juni 2013, mocht ik Koning Willem-Alexander wat vertellen over de Cicero Award.

Laatste blogs